Banii trebuie investiți?
Banii își pierd valoarea dacă nu îi investești!
Deci mor când aud asta. Banii își pierd valoarea tocmai pentru că îi investești.
Să luăm ca exemplu o lume ideală în care există 1000 de unități. Banii ăștia sunt împărțiți între 10 persoane. Aceștia fac tranzacții între ei și banii își păstrează valoarea dacă nu ajung să fie deținuți de o singură persoană. În cazul în care o bancnotă se deteriorează atunci aceasta este schimbată cu alta, dar în cazul în care o persoană își pierde banii sau moare atunci să spunem că 100 de unități ies din circulație. Astfel banii își căștigă valoare. În acest moment statul poate interveni pentru a crea alte 100 de unități. Dar statul poate interveni și în cazul în care o persoană începe să acapareze o mare parte din sumă. Dacă statul crează foarte mulți bani apre inflația și banii își pierd valoarea. În cazul ideal în care există doar cele 10 persoane și staul, cel din urmă va fi oprit de cele 10 persoane pentru a se păstra stabilitatea. Ori de către persoana cu cei mai mulți bani ori de către majoritate. Pentru a se crea un balans între cel care deține mulți bani și restul persoanelor, în acest moment poate apărea entitatea numită bancă. Persoana care avea cei mai mulți bani evident devenie bancă. Astfel statul nu mai trebuie să creeze bani(apar banii virtuali) sau poate crea bani atunci când banca îi cere. Într un fel, din punctul meu de vedere, este un echilibru pentru dezechilibru. Banii vor deveni din ce în ce mai mulți și așa apare conceptul de “banii dacă nu îi investești își pierd valoarea”. Dar îi investsti în banca și aceasta poate genera alți bani astfel degeaba tu primești mai mulți că ăștia își vor pierde și mai mult valoarea. În acest caz ce e de făcut? Cum poți genera mai mulți bani. Pai simplu. Prin muncă directă. Acesta e cel mai sigur mod dar timpul tău liber va fi afectat. Altă variantă ar fi să iți investsti banii ori în afacerile altora ori să lași pe alțîi mai pricepuți să îi investească pentru tine. Dar în aceste cazuri există și riscuri. Îți poți pierde banii.
Deci în lumea noastră banii își pierd valoarea dacă nu îi investești dar și-o pierd tocmai pentru că ești parte din cei care investesc. Nu există un mod ideal pentru că daca ai muncii doar cât să trăiești cum iți dorești tot ar fi cineva care ar investi în tine pentru a avea mai mult, fie el stat, bancher, soț, soție sau altceva.
Din păcate, din momentul în care au apărut banii trăim într o lume în care muncim și frica de a nu i pierde sau dorința de a avea mai mult ne face să avem mai puțîn dacă nu muncim din ce în ce mai mult.
Am plecat de la ce a spus Selly într-un interviu la televiziunea mea “preferată”. Că suntem puși să învățam din ce în ce mai multe lucruri dar și că banii își pierd valoarea daca nu îi investi. Eu zic că ambele au aceeași problemă și nu poți să te plângi de una și să o promovezi pe cealaltă!
Pentru a fi primul trebuie să ai cel mai mult și atât în cazul banilor cât și în cazul învățăturii concurența va cere din ce în ce mai mult. Ne naștem liberi și egali pentru o cursă care ne va duce în același loc din care am plecat, la fel de egali, dar în loc să fie că o plimbare alergăm la putere maximă și de cele mai multe ori tragem și pe alții după noi.
Nu poți schimba sistemul din interior. Și cel mai bun exemplu îl ai în GoT. Nu poți schimba sistemul, îl poți face mai rău pentru că alții după tine să îl schimbe la loc și să pară persoane de treabă.
Știu că e un mod simplist și cu multe if-uri lăsate și neluate în calcul dar dacă cineva îmi spune cum dacă toată lumea și-ar tine banii în buzunar într-o anumită perioadă de timp aceștia ar avea o valoare mai mică fără implicarea altcuiva eu dau delete la postare.
Dacă ai citit până aici și îmi dai drepte hai te rog da-mi și un share! Mersi!