Lightroom PC – 2020

 Lightroom PC – 2020

Salut! Știai că pentru Lightroom ai nevoie de cel mai bun procesor și o placă video foarte bună? Parțial greșit sau parțial adevărat. Pentru cele mai bune rezultate în Adobe Lightroom ai nevoie de o combinație între processor, SSD, memorii și placă de bază. Placa video se spune că ajută și mai mult sau mai puțin așa este, însă nu am văzut diferențe majore la folosirea ei. Nu cred că trebuie să iți cumperi o placă video foarte scumpă decât dacă ești gamer sau folosești și alte aplicații care cer așa ceva. Prețul unei plăci video nu justifică plusul de performanță decât pentru utilizatori cu buget mare.

SSD – PCIe gen 4 – 5000 MB/s
CPU – PCIe gen 4 – 5000 MB/s
Motherboard – PCIe gen 4 – 5000 MB/s

În 2020 PCIe generația 4.0 aduce un plus de viteză de la 3500 la 5000 MB/s. Doar o parte din SSD-urile de generație 3.0 ating viteze de 3500 MB/s, în medie ele sunt pe la 2000 MB/s. Am căutat articole despre ce viteza ai nevoie la SSD pentru performanțe optime și, pe lângă evidentul răspuns: ,,cu cât mai mari cu atât mai bine”, nu am găsit răspunsuri clare. Nici eu nu iți voi da un răspuns super clar, dar iți pot spune că viteza în LR e strict legata de dimensiunea imaginilor. Nu ai nevoie de 5000 MB/s dacă dai import la fotografii de 10 MB sau 24MB, dar vei avea nevoie în Photoshop atunci când memoria ram va fi plină. În Lightroom nu ai nevoie de foarte multă memorie, nici pentru 5000 de imagini.

Chiar dacă un SSD este generația 4, în cazul în care această tehnologie nu este prezentă și pe procesor și pe placa de bază, vitezele maxime vor fi de 3500 MB/s. Am scris acest articol pentru că în sfârșit am găsit combinația perfectă de componente, ca să nu mai simt că pierd timpul atunci când editez în Lightroom imagini realizate pe un aparat cu senzor de 42Mpix.

Atunci când dați import la un număr foarte mare de raw-uri, care se află pe un hard format 3.5 sau 2.5 inch, extern sau intern, cu viteza de citire mai mică, veți vedea că procesorul sta la 10-40% din capacitatea lui de calcul. Eu am făcut un calcul și pentru Raw-uri de 100 mega stocate pe un SSD Corsair MP600 și Ryzen 3700X, raportul intre procesor și hard este ideal. Pentru a se putea crea un preview este nevoie ca hardul să citească prima data fișierul imagine. Astfel, dacă viteza de citire a hardului este de 100 MB/s și raw-ul este de 100 MB, atunci el va putea fi citit fix într-o secundă, iar procesorul va folosi doar o parte mica din puterea lui de calcul în timp real. Dacă imaginile sunt stocate pe un SSD, care are viteza mare de citire, atunci procesorul va fi folosit la adevărată lui valoare. Nu merita să copiați imaginile de pe un Hard de 2.5 sau 3.5 inch pentru că veți pierde același timp la copiere, dar puteți copia fotografiile direct de pe aparat/memorii pe SSD-uri rapide. Acum, voi trageți concluzii și alegeți.

Memoriile. Momentan 16GB Ram sunt suficienți pentru Windows și Lightroom, dar întotdeauna veți folosi și alte aplicații. Deci 32GB ar fi o alegere mai potrivită. În funcție de buget puteți alege mai mult. Majoritatea plăcilor de bază au 4 sloturi de memorie, așa că puteți începe cu 16GB(2x8GB) și să adaugați încă 16GB sau 32GB. Memoriile stochează informații de care ai nevoie pe termen scurt. De aceea, daca aveți doar 8GB de memorie și o aplicație are nevoie de mai mult, atunci hardul va ține loc de memorie. Se numește memorie virtuală. De aceea viteza de scriere/citire este foarte importantă la unitatea de stocare. Pentru editare aveți nevoie de viteze cât mai mari la memorii, iar aici puteți verifica vitezele la diverse memorii Ram: https://www.memorybenchmark.net/read_uncached_ddr4_intel.html .

Procesorul, cu cât este mai nou, cu atât procesează mai bine la aceeași frecventă. 2.5Ghz de anu’ ăsta bate 2.5Ghz de acum 7 ani, dar nu cu mult. Procesorul are mai multe nuclee care uneori sunt folosite, alteori nu sunt folosite. În modulul Develop, Lightroom nu folosește decât un nucleu. Deci cu cât mai mare frecvența, cu atât rezultatele sunt mai bune. Pentru cele mai bune rezultate puteți face Overclocking. La OC aveți nevoie de un procesor care să poată face asta (majoritatea pot) și un cooler care să îl răcească. Toate procesoarele din ultimii ani au și un boost de performanță de 10-15%. În cazul AMD coolerele stock abia fac față acestora și din cauza unor placi de bază care au voltajele mai ridicate din fabrică. Nu este greu să alegi un cooler. Cu cât e mai nou, are mai multe review-uri și costă mai mult (faci și tu combinații), cu atât vă răci mai bine. Atenție să încapă în carcasă sau să nu ocupe din spațiul memoriilor pentru cele cu radiatoare mai mari. Pentru generarea preview-urilor și export procesorul vă fi folosit cu toate nucleele, dar acest lucru se poate face pe un alt PC sau în timpul în care avem alte activități, departe de PC. Dar asta știați. Astfel, atunci când iți alegi procesorul trebuie să o faci după buget. Un procesor de 800 Lei face același lucru că unul de 4000 Lei în meniul develop, dar pentru export vă fi de 5 ori mai slab. În general prețul e direct proporțional cu performanța în multicore.

Unitatea de stocare cea mai bună este unul dintre SSD-urile M2 care au gen4 PCIe. Dacă luați cu un spatiu de stocare mai mic de 1TB, e posibil ca vitezele să scadă. Nu are rost să construiți un PC cu PCIe gen4 dacă nu luați un SSD care să ajungă la limita de 5000Mps. Un astfel de SSD costă aproximativ 1000 Lei și crește proporțional cu capacitatea.

La placa de bază alegi după specificații și facilități. Pot apărea probleme de compatibilitate cu memoriile ( puteți verifica pe site-ul producătorului plăcii de bază) sau cu procesorul (pentru ca o placă de bază mai veche să vadă un procesor mai nou trebuie să aibă update la bios).

Eu acum am următoarea configurație: NZXT 510i + Asus Prime X570-P + AMD Ryzen 7 3700X + 2x16GB Corsair CMW32GX4M2C3200C16 + Corsair MP600 1TB + Nvidia GTX 1070 , dar poți avea performante identice în Develop cu un Ryzen 3 sau 5 din generația 3000, 16G Ram și orice placă video decentă. La fel carcasa nu te ajută, dar nu te zgârci la sursă.

Performanța PC-ului în LR este raportată la aparatul foto pe care îl ai și raw-urile acestuia, dar și de setările catalogului – meniul File Handling(contează și rezoluția monitorului). În cazul în care ai înțeles că ai nevoie de un SSD și componente cu standardul PCIe de generație 4.0, vreau să iți spun că eu abia acum am un PC în care să lucrez fluent cu Raw-uri de 42MB. Și cel mai important lucru este să nu schimbi un lucru decât daca ai nevoie.

Nu uita sa dai un SHARE!