Weekend?
La masă, cu copiii, ajungem să avem o polemică atunci când a venit vorba de când începe si când se termină weekend-ul.
Ce ne zice Dex-ul? Sfârșit de săptămână (cuprinzând sâmbătă și duminică), destinat odihnei. [Pr.: úĭchend. Scris și: week-end. – Pl. și: week-end-uri] – Cuv. engl.
Ce ne zice Wikipedia? Sfârșitul de săptămână (uzual și weekend, din engleză) desemnează cele două zile aflate la sfârșitul unei săptămâni, sâmbăta și duminica. În multe culturi, sfârșitul de săptămână este nelucrător, fiind dedicat de oameni activităților de timp liber.
De la radio stiu că weekend-ul începe vineri, când se termină orele sau munca și se termină duminică.
Dintr-un sondaj realizat pe instagram cu un nr de 109 persoane reiese ca un procent de 62% spune – doar sâmbăta și duminica și un procent de 38% spune – vineri, sâmbăta, duminca.
Eu am prins revoluția din 89 și stiu că acest cuvânt exista și anterior ei. Înainte de 90 se lucra și sâmbăta iar weekend-ul era la fel de ambiguu și atunci dar sub nici o forma nu însemna doar duminica.
Vă dați seama în ce impas am fost eu cu știa mea, amândoi având cele mai bune intenții pentru cultura copiiilor nostril?
Dacă am fi corecți, fiind un cuvânt din limba engleza, ar trebui să vedem ce înseamnă pentru un vorbitor nativ al acestei limbi.
Google ne spune sec:
weekend
/wiːkˈɛnd,ˈwiːkɛnd/
noun – Saturday and Sunday, especially regarded as a time for leisure.
Nemulțumit oarecum de rezultat, intru pe dictionul Cambridge și în sfarst ăștia o dau la pace într-un stil tipic romanesc:
Saturday and Sunday, or Friday evening until Sunday night; the part of the week în which many people living in the West do not go to work.
Mă bucur oarecum că am reușit să documentez cât de cât această problemă.